ניתוחי MOHS

ניתוחי מוז – גידולי עור שפירים ונקודות חן

השילוב בין מידת החשיפה הגבוהה שלנו לשמש והעוצמה הרבה שלה מביא לכך שלרבים מאיתנו ישנם גידולי עור שונים, ובפרט מדובר בבעלי עור בהיר, הרגיש יותר מטבעו. הגידולים בעור זוכים לשמות שונים, בין אם כאלה השגורים בפינו (נקודות חן, שומות, פלולות) ובין אם מונחים רפואיים (קרטוזה סולארית, דרמטופיברומה, ציסטה אפידרמלית, קרצינומה של תאי קשקש ואחרים), אבל החלוקה החשובה ביותר של אותם גידולי עור היא בהתאם לאופן התנהגותם: הסוג הראשון והנפוץ ביותר הוא גידולים שפירים, השני הוא גידולים טרום ממאירים והסוג השלישי, וכמובן המסוכן ביותר, הוא הגידולים הממאירים. יחד עם זאת, למרות שגידולי עור שפירים הם לכאורה לא מסוכנים, חשוב מאוד להקדיש גם להם תשומת לב, שכן הם עלולים להפוך לסרטניים.

ההבחנה בין גידול שפיר לגידול ממאיר

נקודות חן הן תופעה נפוצה מאוד: כבר בגיל הילדות הן מתחילות לצוץ על העור במקומות שונים, בגיל ההתבגרות קצב הריבוי שלהן הוא הגבוה ביותר והן ממשיכות להופיע עד לגיל 40 פלוס מינוס. הן נוצרות כתוצאה מהצטברות מלנין, הלא הוא הפיגמנט שצובע את העור בגוונים כהים, ובהתאם לכמות של אותו פיגמנט כך גודל הנקודה והצבע שלה.

באשר לאסתטיקה שלהן יש מגוון דעות, כשיש כאלה הרואים בהן חן רב (שהרי לא בכדי הן נקראות "נקודות חן") אולם במקרים מסוימים, ובפרט כשמדובר בשומות גדולות במקומות בולטים, הדבר נחשב כפגם אסתטי.

ברוב המקרים מדובר בגידולי עור שפירים, כלומר כזה שלא הורס את הרקמה שסביבו ואינו שולח גרורות לאיברים אחרים בגוף. יחד עם זאת, גידולים שפירים עלולים לגרום נזק, ובנוסף הם עלולים כאמור להפוך לסרטניים, ועל כן יש להתבונן בקפידה בכל נקודת חן ובמקרים מסוימים להסיר אותה.

סימנים מחשידים הם צבע כהה או לחילופין גוונים בלתי אחידים באותה נקודה, גבולות לא ברורים, א-סימטריה מובהקת וגודל של כ- 5 מ"מ (או למעלה מכך, כמובן). גם נקודות חן מדממות או כאלה הגורמות לגירוד ניכר עלולות להיות ממאירות.

סוג אחר של נקודות חן אליו כדאי לשים לב במיוחד הוא שומות הקיימות מלידה, שלרוב הן כהות ובדרך כלל גם צומחות עליהן שערות.

הסרת גידולים שפירים בניתוח מוז

ישנן מספר שיטות להסרת גידולי עור שפירים, ובהן צריבה על ידי מחט חשמלית, חנקן נוזלי, קרמים מיוחדים – וניתוח מוז.

ניתוח מוז הוא הליך כירורגי מתקדם (אם כי מדובר בטכניקה שפותחה כבר ב- 1938), שבמסגרתו מוסרות הרקמות המרכיבות את הגידול בעור ותוך כדי ניתוח כבר נבדקות על מנת לאבחן אם הן שפירות או ממאירות. בהתאם לתוצאות הבדיקה, המדויקות להפליא, מחליט הרופא המנתח אם להמשיך להסיר רקמות ואם כן, אילו רקמות.

היתרון הבולט של ניתוח מוז להסרת גידולי עור שפירים, ובפרט אלה שנחשדו כעלולים להיות ממאירים, הוא האפשרות לבחון אם הם אכן שפירים או שמא בכל זאת מדובר בנגע סרטני או טרום סרטני. לזיהוי המדויק ישנה חשיבות עצומה, שכן גם אם הגידול עצמו הוסר, עדיין יש כמובן השלכות משמעותיות לעובדת היותו סרטני או לא – במקרה של גידולי עור שלאחר שהוסרו התגלו כסרטניים יש בדרך כלל צורך לנקוט בצעדים נוספים ובפרט בדיקות שמטרתן לגלות האם התאים הסרטניים התפשטו לאזורים נוספים בגוף ומעקב הדוק יותר.

כתיבת תגובה